avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj apartament ipotecat?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj apartament ipotecat?

Buna seara!
Sunt in proces de partaj cu fostul meu sot (inca nu am avut primul termen) si fiind vorba de o situatie destul de incalcita - partajarea unui apartament ipotecat, m-am gandit ca poate as putea primi aici sfaturi de la avocati cu experienta in astfel de procese de partaj.....

Asadar sotul meu a solicitat partajarea apartamentului nostru. Pentru acest apartament noi am dat la schimb un alt apartament mai mic si pentru diferenta am facut un credit ipotecar, pentru care am platit deocamdata 3 ani din 25 :(. Acum fostul meu sot solicita ca eu sa preiau creditul de la banca, din valoarea actualizata a apartamentului sa se scada suma imprumutata de la banca, iar diferenta sa se imparta la doi si sa ii dau acea jumatate.

Problema este ca eu daca preiau acest credit, in urmatorii 22 de ani nu am de platit doar suma pe care am imprumutat-o, am de platit si imensele dobanzi de la banca. Pentru 650 milioane lei vechi (cat am imprumutat), eu mai am inca de platit (dupa 3 ani) 2,4 miliarde lei vechi. Aceasta este datoria mea la banca in acest moment, pe care o pot dovedi in instanta cu desfasuratorul de la banca.

Intrebarea mea, daca ati avut astfel de experiente, este ce anume se scade din valoarea apartamentului - doar suma pe care am luat-o de la banca, sau datoria pe care eu o am inca de platit si el solicita ca eu sa o preiau? Acest apartament valoreaza acum cam 2,2 miliarde lei vechi. Dupa pretentiile lui, eu ar trebui sa ii platesc lui cam 800-900 milioane lei vechi si sa raman in continuare sa achit si la banca inca 2,4 miliarde timp de 22 de ani.
In plus, primul apartament (mai mic) pe care l-am dat la schimb a fost cumparat din banii mei. Din pacate l-am pus pe numele nostru si este luat in timpul casniciei dar pot dovedi in instanta (cu inscrisuri si martori) ca am avut anterior casatoriei un alt apartament pe numele meu, deci am venit in casnicie cu o suma mare de bani cu care am cumparat primul nostru apartament.
Asadar pentru acest apartament actual, de circa 2,2 miliarde lei vechi, eu am contribuit deja cu un alt apartament mai mic cumparat integral din banii mei, ii mai platesc si lui 900 milioane si raman sa achit si la banca timp de 22 ani alte 2,4 miliarde? aceasta ar putea fi hotararea instantei????? X-(:O

Sper din tot sufletul sa primesc niste raspunsuri avizate care sa ma "lumineze" putin in privinta sanselor pe care le am. Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: maminutza , utilizator 15:11, 22 Februarie 2009
aveti nevoie de un avocat bun.
in principiu, trebuie supuse partajului nu doar bunurile/creantele dobandite in comun, ci si datoriile sotilor, deci si creditul de la banca.
in plus, daca puteti face dovada ca ati avut un apartament proprietate exclusiva de dinainte de casatorie, ca l-ati vandut si cu banii luati ati cumparat celalalt apartament in timpul casatoriei, ati putea solicita in cadrul proesului de partaj sa vi se recunoasca o cota de contributie majoritara la dobandirea bunurilor comune, asa incat, sulta pe care ar urma sa o platiti sotului sa fie si mai mica. dezavantajul acestei cereri este ca, daca el va contesta ca ati avut o contributie mai mare (si probabil o va face), va trebui sa platti taxa de timbru in functie de valoarea acelei cote majore. evident, cheltuielile pe care le veti face in proces le veti putea solicita de la fostul sot, eventual vor fi compensate cu cele facute de el, daca va cere si el cheltuieli de judecata.
succes!
Buna dimineata si va multumesc pentru raspuns!
Eu pot dovedi ca am avut un apartament proprietate exclusiva de dinainte de casatorie, pe care l-am vandut cu un an inainte de casatorie cu o suma mai mare chiar decat pretul primului nostru apartament. (am contractul de vanzare-cumparare, apartamentul a fost chiar pe numele meu)
Dar nu stiu cum pot dovedi in instanta ca exact acei bani (obtinuti din vanzarea apartamentului meu) i-am folosit la cumpararea apartamentului nostru comun.
In schimb sotul meu spune ca va aduce martori mincinosi care sa spuna ca si el a venit in casnicie cu sume colosale.
Care este cota maxima pe care as putea sa o solicit in instanta? Iar aceasta taxa de timbru la ce valoare s-ar ridica, aproximativ? Cum spuneam, apartamentul actual valoreaza cam 2,2 miliarde (lei vechi).
Fostul sot a cerut in actiunea lui sa suport eu cheltuielile de judecata.
In continuare nu stiu care datorie la banca se va lua in calcul in instanta, doar suma imprumutata (650 milioane), sau suma totala care trebuie platita la banca?
De asemenea as vrea sa stiu daca are vreo relevanta si faptul ca eu am ramas cu copilul....desi nu cred ca are importanta, pentru partaj :(.
Inca o data va multumesc, o zi buna!
Doamna,

Banca nu va accepta sa renunte la vreunul dintre debitorii solidari( dumneavoastra si sotul) indiferent cum partajati dumneavoastra, datoria fiecaruia fata de banca ramane in vigoare. Daca sotul va primi o sulta de la dumneavoastra si veti deveni proprietara exclusiva a imobilului, cu siguranta ca nu va mai plati creditul. banca va executa silit imobilul. Va veti putea indrepta ulterior impotriva sotului pentru jumatate din valoarea imobilului, sau dinceea ce va executa banca ( daca valoarea de adjudecare a imobilului va fi mai mare decat suma datorata la banca). Dar o sa mai aveti ce sa ii luati?

Referitor la suma maxima, puteti solicita o cota cat mai mare din imobil. Sper ca banii obtinuti din vanzarea imobilului propriu i-ati avut in banca si ati platit noul imobil cu transfer bancar din contul in care intrasera banii din vanzarea bunului propriu. Oricum, puteti dovedi cu acte ca astfel s-a platit acel imobil. Puteti aduce martori care sa rastoarne sustinerile mincinoase ale martorilor sotului. Daca nu va proba si cu acte, sustinerile lui mincinoase nu vr fi luate in considerare.

Care datorie la banca va fi luata in considerare? Nu se va putea partaja aceasta datorie, chiar daca instanta ar decide asta, bancii nu ii poate fi opozabila o astfel de datorie. pana la achitarea integrala a creditului veti ramane debitori solidari ( fiecare pentru intreaga suma). Daca unul plateste se poate indrepta impotriva celuilalt pentru jumatate din aceasta suma.
Noi nu vrem sa vindem acest apartament (sau sa il preia banca, sa il vanda si sa isi recupereze datoria). Sotul meu in actiunea lui cere ca eu sa preiau creditul, sa raman in apartament cu copilul.
Mai cere ca din valoarea totala a apartamentului sa se scada cele 650 milioane, apoi sa se adune ceea ce am platit noi pana acum in cei 3 ani (circa 180 milioane) si aceasta valoare finala sa se imparta la doi - eu sa ii platesc lui aceasta jumatate. Eu sunt de acord sa preiau acest credit sub o forma sau alta, daca voi reusi sa obtin apartamentul si sa il trec pe numele meu fie voi prelua singura creditul, fie poate voi achita macar o parte din el, dar pana acolo mai este. Deocamdata nu mi se pare corect ca din cele 650 milioane el sa scada 180, cat s-a platit pana acum. Acei 180 milioane reprezinta mai mult dobanzile bancii, ca la orice alt credit in primii ani. Din datorie practic nu am achitat inca decat vreo 20 milioane, restul sunt dobanzi.
Prin urmare eu sunt de acord cu solicitarea lui de a prelua eu creditul mai departe, dar modul in care calculeaza el suma ce i se cuvine mi se pare eronat. Din ceea ce spune el, pana acum din 650 milioane s-au platit 180 si mai sunt 470 de platit. Dar nu este asa, eu mai am de platit de acum incolo inca 2,4 miliarde. Daca dvs spuneti ca acela care va plati poate cere celuilalt jumatate din suma, atunci eu, care mai am de platit inca 2,4 miliarde, de ce sa ii dau lui acum 900 milioane?
Din pacate banii de la primul meu apartament nu au fost tinuti in banca, pe atunci l-am vandut in valuta iar acei bani au fost pentru scurt timp reinvestiti de parintii mei (care de altfel imi si cumparasera acel apartament). Nu pot dovedi decat cu contractul de vanzare-cumparare si cu eventuali martori.

Este o diferenta intre ceea ce pretinde sotul si ceea ce va cosntata instanta. Se va solicita un extras de cont de la banca si se va vedea care este creditul in sold. Exista posibilitatea ca sotul sa plateasca direct la banca jumatate din creditul aflat in sold. Asa doar banca poate fi convinsa sa renunte la fidejusiunea acordata de sot si lacalitatea acestuia de debitor al bancii. Veti ramane sa platiti jumatate din suma in sold, plus dobanzile la aceasat suma, care vor fi evident la jumatate din cele pe care le calculati acum la intreaga suma. Daca nu vrea sa plateasca efectiv ci doar sa se scada, banca n va renunta la calitatea sa de creditor. In momentul in care se partajeaza creanta se va tine cont si de dobanzile ce vor curge pana la final, pentru jumatatea sa din credit. Asadar, daca el vrea sa se scada din valoarea apartamantului jumatatea sa din credit, la suma creditului se vor acorda dobanzile ce vor curge pana la achitarea integrala. Din ce am vazut ca ati trecut aici, nu prea ar mai ramane nimic de impartit.

Succes!

Alte discuții în legătură

Partaj intre soti sofiamaria sofiamaria Buna ziua, va rog frumos cine ma poate ajuta cu o nelamurire. inainte de casatorie detineam un apartament pe numele mamei mele, apartament care l-am vandut ... (vezi toată discuția)
Partaj cu credit ipotecar shoricica shoricica buna ziua, pe scurt, cazul meu este urmatorul: am divortat, suntem acum in partaj. a existat o masa de bunuri active si libere de sarcini si un credit ipotecar ... (vezi toată discuția)
Divort, partaj, apartament ipotecat marinmariana marinmariana Buna ziua ,in cadrul unui proces de divort ,mai precis la partaj ,daca imobilul detinut ca si bun comun este ipotecat la banca in urma contractarii unui credit ... (vezi toată discuția)